Analiza

Sjever i jug, istok i zapad uz U19-Dinamo

Je li juniorski Dinamo pozitivna ili negativna priča hrvatskog sporta?

Sanel | 25.02.

Za početak treba prvo razjasniti jednu stvar, a to je da BBB bojkotiraju Dinamo zbog Mamića, a ne zbog velikog broja internacionalaca.

A kao što sam i u jednoj od svojih prethodnih analiza ustvrdio, u godinama koje dolaze Dinamo će se više okrenuti domaćim snagama, prvenstveno onima iz vlastitog pogona, jer je sada Dinamova škola na razini da konačno može iz godine u godinu izbacivati 1-2 igrača za prvu ekipu što ranije ipak nije bio slučaj već su kvalitetni igrači dolazili iz juniora na mahove.

Inače je Dinamov juniorski pogon gotovo pa replika onog seniorskog sa ipak dvije bitne razlike. Kod seniora u našoj državi ipak nema dovoljan broj kvalitetnih igrača za Dinamo, a da su dostupni za relativno mali iznos, a druga stvar je što juniori Dinama su došli u Dinamo ili zato što su purgeri pa je to tradicijski ili zato što su njihovi roditelji tako odlučili, pa se shodno tome sami igrači ne nalaze pod pritiskom javnosti i okoline, niti ih se moralno može osuđivati kao što je to kod seniora recimo. Modrić ili recimo Moro sada su pod puno manjim pritiskom nego je recimo bio Andrijašević kod prelaska u Dinamo, ponajviše zbog navedenih razloga.

Način na koji Dinamo vodi omladinski pogon je doista primjer drugima kako se to radi i kako bi to trebalo izgledati i kod Hajduka, Rijeke i Osijeka, centara svojih regija. Međutim zbog razno raznih razloga to se ipak ne dešava, a tu ne mislim previše na financije. Da biste skupili talente iz svoje regije u svoj klub poput ova tri koja sam naveo a to ne čine, nije potrebna velika količina novaca već velika količina znanja, mudrosti i sposobnosti da se prepozna talent. Dinamo ima tako razganatu mrežu skauta diljem zemlje da se rijetko dogodi da koji talent prođe ispod njegovog radara, a ono šta skauti ne uspiju pokriti obave dobri odnosi sa raznim manjim klubovima diljem Lijepe naše, sitne donacije i slično. I to je sasvim realno i očekivano, jer ako recimo Dinamo ima kvalitetne odnose sa Šibenikom, tu i tamo odigra kakvu prijateljsku utakmicu, donira koju loptu i slično, a sa druge strane se sudi i nema nikakvog kontakta sa hajdukom, kome će preporučiti svoje talente? A sva tri kluba imaju neke razloge zašto se talenti sve manje odlučuju doći u njihov klub kojem bi po teritorijalnom gledanju trebao igrač težiti, a možda čak i navija. Rijeka je oduvijek poznata, a i danas je to tako da morate imati jako dobre veze da bi upali u njihov pogon, a njihova skautska služba graniči sa očajem, Hajduk s druge strane je svoje odnose sa regijom sveo na minimum ili manje pa nije ni čudo da recimo RNK Split otme Hajduku braću Baturina koji slove kao najtalentiraniji u Hajdukovom pogonu, da ne govorimo o drugim gradovima poput Šibenika, Dubrovnika, Metkovića… Osijek ima opet po meni jedan treći problem, a to je da su se previše fokusirali na bližu okolicu Osijeka, a zanemarili ostatak Slavonije što recimo može biti i uzrok financijske situacije u klubu pa su smanjili krug djelovanja.

Sve u svemu, Dinamova djeca su samo to, djeca, tinejdžeri i tako ih treba gledati te ih svatko u Hrvatskoj mora podržati jer se oni još uvijek igraju nogometa, a ne poput seniora da se bave nogometom. To su djeca koja svu svoju energiju daju nogometu i svojem razvoju kao igrač i kao osoba jer nemojmo zaboraviti da u zadnjim godinama Dinamovi igrači iz omladinskog pogona su i kvalitetni ljudi (Kovačić, Halilović, Badelj, Modrić, Čorluka…) za razliku od recimo Livaje ili Anasa. Dinamove juniore u Europi treba gledati kao predstavnike naše nacije i naše omladine općenito, oni su još uvijek neokaljani onime šta se dešava oko nogometa u seniorskom uzrastu, oni bi morali biti ponos svih nas. Zato ću i ja kao hajdukovac navijati da ih ne izbace iz Europe i nastave svoj put prema finalu i nadam se tituli prvaka jer dečki su doista talentirani i odlični i zaslužuju da ih se bodri diljem Lijepe naše ali i dijaspore.

Ti će isti igrači u skoro vrijeme zaigrati i za seniore Dinama, a tada će početi odlučivati svojom glavom, a ne glavom roditelja, tada će početi pristizati i veća količina novaca, milijunske ponude, a tada će se i vidjeti tko zaslužuje da ga se bodri i dalje. Osobno mislim da se na Dinamo ne treba gledati drugim očima ako stranaca bude manje jer to je naprosto današnji nogomet. Sjećam se recimo kad je Arsenal započeo utakmicu bez ijednog engleza, sjećam se i da je stadion bio pun tada. Dosadašnje godine su tražile da Dinamo svoj uspjeh pokušava dostići strancima jer naprosto njegova škola nije izbacivala dovoljan broj ekstra igrača, ponegdje se i pogriješilo, a ni na domaćim travnjacima nije bilo kvalitete koja bi bila ekstra pojačanje za Dinamo. Slično se sada recimo dešava i Hajduku koji polako gubi domaćinski štih iz razloga što omladinski pogon kaska, o Rijeci da i ne pričamo.

Sve u svemu, kad je u pitanju omladinski pogon i njegov način funkcioniranja i ustroja, ostali bi se klubovi morali ugledati na Dinamo.

Samo hrabro U19-Dinamo, sjever i jug, istok i zapad su uz vas!

ali iskreno i količina novaca koji dinamo pompa u omladinski pogon je mnogo veći od ostale lige ukupno. A da ne govoimo o kupovini najboljih igrača od konkurencije, ali svejedno treba podržati – Wenger, 26.2.16. 18:56, 0 0 0

Dinamo nema najbolju skolu dinamo pokrade sve sto valja u hrvatskoj a tesko kojeg igraca su oni napravili od malena – HAJDUK2012, 26.2.16. 19:01, 0 0 0

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.