Analiza

Rukavica je bačena – Rijeka mora ići na naslov prvaka!

Je li dolaskom Gavranovića Rijeka obavezna jurnuti na naslov prvaka?

Losovius | 20.01.

Ova zima kao da je bila ‘ili-ili’ situacija za Rijeku. Neki su igrači otišli koji su bili ili nezadovoljni (Jugović) ili prenepouzdani (Moises) ili su jednostavno nepotrebni (Sharbini i Bertoša). Sve skupa, kada postoji takva kritična masa nepotrebnih igrača, bolje ih se riješiti prije nego kasnije. Problem je bilo s onima koji ne samo da nisu nepotrebni, nego su i kamen temeljac ove riječke momčadi. Prije svih, to su Lešković i Močinić. I jedan i drugi su ‘rubni reprezentativci’, s tim da je Lešković prije u krugu same A-selekcije zbog manje konkurencije na mjestu stopera. Generalno gledajući, da i treba uskočiti u prvu postavu A-selekcije, teško je zamisliti razlog za paniku. Jednostavno je toliko dobar, što je dokazao i ove jeseni u Rijeci.

I ponuda je bilo, o njima se i pisalo. Spekuliralo se o svakakvim iznosima, ali sasvim sigurno je Rijeka za svakog od njih mogla dobiti i nekoliko milijuna eura, vjerojatno sasvim dovoljno da dodatno napuni klupski budžet i potpuno se preusmjeri na izgradnju stadiona/kampa. Uostalom, i sam je Mišković rekao kako će to biti upravo prvi fokus kluba za ovu sezonu. No, kako se oko stadiona ništa nije napravilo niti postoji indikacija da će biti napravljeno, riječki je prvi čovjek donio jedinu odluku koja mu je preostala kako bi ova sezona predstavljala još jedan korak unaprijed – juriš na naslov prvaka! Jer kada se pogleda da je Rijeka klub koja je dosad svake sezone koračala unaprijed, to je još jedina karta koja mu je ostala.

Zašto mora biti ova godina?

Ove godine, u Europi ne samo da nije napravljen iskorak nego se ispalo u prvoj utakmici nakon prave blamaže na Kantridi. Stadion očito neće biti gotov tako brzo, a osim toga krenule su i prve trzavice na relaciji klub-navijači, oko niza sitnica ali vjerojatno potaknute činjenicom da situacija s Kantridom svima predstavlja nelagodu. I onda jedna jedina stvar koja je još preostala kako bi se i ovu sezonu moglo prikazati kao nastavak ciklusa koračanja kluba unaprijed (jer sam kamp na Rujevici nije dovoljan) – je napasti naslov prvaka. Rijeka ga možda neće osvojiti, ali posljednjim potezima (krunski dokaz kupovina Gavranovića) poruka iz kluba je jasna – vrijeme je sad!

A zašto i ne bi bilo?! Za to, uostalom, postoji argument s obje strane racionalnog spektra, i pozitivni i negativni. Za početak, vjerojatno je ovaj negativni i važniji, jer Rijeka neće dovijeka moći zadržati svoje najbolje igrače, baš kao što ne može niti jedan hrvatski klub. Uostalom, i sam je Gavranović rekao kako Rijeku vidi kao odskočnu dasku za oživljavanje karijere nakon što je Zurich pao na samo začelje švicarske lige. Vjerojatno je vidio na primjeru Kramarića koliko klub s Kantride može dobro kotirati u Europi te ocijenio da mu je Rijeka možda i najbolja prilika. Ima 26 godina, dakle još jednu priliku da u narednoj godini dana potpiše još jedan ugovor koji će ga ‘hraniti’ do kraja života. A to sigurno (koliko god i taj vjerojatno dobar bio) nije onaj kojeg je potpisao u Rijeci.

Slično vrijedi i za Leškovića, Močinića, a uskoro i za Mitrovića, možda i Maleša. Prva su dvojica igrači koji nikad neće biti svjetske klase, ali odlaskom u inozemstvo te igrom u jačoj ligi mogli bi preskočiti još jednu stepenicu svoje karijere i postati igrači europkse klase, onakvi kakvi godinu dana svojih usluga naplaćuju milijun ili više eura. Posljednji primjer takvog igrača je Marcelo Brozović, za kojeg se navodno otimaju velikani Premiershipa. To da igrači Rijeku vide kao odskočnu dasku za svoje konačne nogometne ambicije nije ništa loše, pogotovo što su i tijekom ovog prijelaznog roka (a interesa je bilo) pokazali kako su spremni izaći u susret klubu. Međutim, iako nigdje nije objavljeno nekako je logično da se uprava s njima dogovorila kako će baš naredni ljetni period biti onaj u kojem će biti za njih prihvaćena prava ponuda. Do tada, imaju još jednu priliku svoju ekipu povesti do titule koja se toliko dugo čeka. Dakle, vrlo vjerojatno ili sada ili onda još ne neko vrijeme.

Kadar je dovoljno kvalitetan sada

S pozitivne strane, zaostatak za Dinamom je samo dva boda, ali važnije od toga je činjenica da ekipa može biti ohrabrena kako su dosad neporaženi u dvobojima protiv zagrebačke momčadi. I letimični pogled na momčad otkriva kako je ovo ekipa u kojoj ima dovoljno snage da bi došli do naslova prvaka. Ovo su njihove snage:

– Uvjerljivo najbolji stoperski par lige Lešković-Mitrović; jedini gdje obojica po indeksu snage imaju preko 5.0. Uigrani su, imaju i dobru zamjenu Samardžića, dobro se nadopunjuju i mogu biti i ofenzivno opasni.

– Najbolji vezni red lige, s najboljim zadnjim veznim Malešom, koji je silno podigao obrambeni potencijal ekipe te vjerojatno zaslužuje da ga se bar isproba u reprezentaciji,  potencijalno i Radoševićem te najboljim veznim univerzalcem lige u liku Močinića, koji je igrač kakvog nema niti jedna druga momčad (i ne, to nije Machado). Kada im se doda Brezovec, koji nije lošiji niti od Antolića niti od Sušića, onda je to izbalansirana vezna linija kakvu nitko nema.

Tomasov je vjerojatno najugodnije iznenađenje lige i igrač koji je silno napredovao te može stvarati višak po krilu, a dolaskom Gavranovića momčad je dobila igrača kakav je silno nedostajao – još jednog pravog individualca, koji može rješavati situacije jedan na jedan, a pritom je i taktički odgovoran. Uz to, Balaj i Bezjak trebali bi sada biti potpuno integrirani u momčad, dakle bolji nego na jesen.

Dinamo (kako i naš indeks snage pokazuje) ima veći potencijal u posljednjoj trećini terena (Pjaca, Soudani, Fernandes, Henriquez, Rog…), ali Rijeka je zapravo sada bolje izbalansirana momčad s kvalitetom više, kakva je često nedostajala u slabijim utakmicama. Problem bi moglo biti mjesto lijevog beka, ali jednu manu se u našoj ligi može istrpjeti, čak i u borbi s Dinamom.

Matjaž Kek to ne mora otvoreno reći, ne mora to napraviti niti Mišković, ali trenutak je sada! Sada je taj trenutak kada Rijeka mora ići po 90 posto pobjeda ovog proljeća te do naslova prvaka. Hajduk će se (vjerojatno) prodajama sam isključiti iz utrke, a Dinamo je pokazao da ima mane koje se mogu iskoristiti. Rijeka puno mana nema, pitanje je samo pobjedničkog mentaliteta i nogometa koji mora biti postavljen tako da se ide pobijediti svaku utakmicu. Onda Rijeka ima šansu, čak i ako suđenje ne bude idealno…

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.