Analiza

Mandžukić je najbolji defenzivni napadač

Mandžukić: koliko je važan za Juve?

pravi | 19.05.

Mario Mandžukić vrlo je važna karika u Juventusu koji ove sezone igra briljantno i juriša na Trippletu koja mu već dugo nedostaje. U toj sjajnoj momčadi naš napadač igra sjajno i postavlja se pitanje koliko je on bitan za Juve. No, krenimo otpočetka.

Usprkos odličnim igrama u Bayernu nije bio po Guardiolinom guštu, stoga odlazi u Atletico Madrid. U početku, sve je izgledalo divno. Atletico je rastrčana i borbena momčad ispunjena ratničkim igračima od kojih svih jedanaest zna igrati obranu. Sve te karakteristike krase i Mandžu, pa je njegov početak u madridskom klubu bio bajan. No u sukobu jakih mentaliteta, Simeone je ostao, a Mandžukić je morao otići. Tada ga je upecao Max Allegri koji je uvidio da mu baš takav igrač treba za njegov Juve.

Nakon što se u prvom dijelu ove sezone, mijenjao u napadu s Dybalom i Higuainom, Allegri mu je pronašao mjesto na kojem može dati puno – lijevo krilo. Mandžukić nije klasično lijevo krilo. On je centarfor izvanrednih obrambenih navika. Tehničke nedostatke jako dobro skriva trkom i odličnom igrom glavom. Juventusova igra temelji se na obrani koja je najbolja na svijetu. Uigrana je već nekoliko godina, te se tu i tamo rošadama drži svježina. U Allegrijevoj filozofiji igre glavni je cilj neprimiti gol, a u napadu će se već netko pobrinuti da se i zabije. Možda genijalni Dybala, egzekutor Higuain, duga lopta Pjanića, centaršut Danija Alvesa ili možda prekid (vrlo važno oružje Talijana). Za takvu igru Mandžukić je neprocjenjiv. Za takvu igru. Juventus može dovesti i neko kvalitetnije lijevo krilo (spominje se Sanchez), ali to će biti drugačija igra, znatno ofenzivnija. Allegri je tijekom sezone prigovarao Pjaci i Cuadradu da se ugledaju u Mandžukića glede defenzivne igre. On želi i od njih stvoriti takve igrače koji i u obrani i u napadu daju svoj maksimum.

Super Mario nema neku impresivnu statistiku: nije dao puno golova niti je imao puno asistencija. No, njegov doprinos igri Juventusa nije izražen u brojkama. On je neprocjenjiv.

Respekt: sthagon,

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.