Analiza

Juventus i 3-5-2

Koje su promjene u nogometu omogućile nove sustave s tri braniča?

pravi | 03/2015

Juventus već dugo vremena igra 3-5-2, s tim da ove sezone od utakmice do utakmice Allegri mijenja taj sustav s 4-3-3. Naime, nakon par neuspješnih sezona u Ligi prvaka, Juventini su pomislili da je razlog “zastarjela” 3-5-2 formacija. Stoga nju Allegri koristi samo u utakmicama Serie A kada odmara neke igrače za važnije dvoboje. Ja osobno, ne znam je li 3-5-2 formacija kriva za njihovo ispadanje iz LP-a, ali istina je da ta formacija ima nekih rupa.

Buffon

Barzagli-Bonucci-Chiellini

Lichtsteiner-Pirlo-Evra

Vidal-Pogba

Llorente-Tevez

Dakle, igru Juventusa praktički vode stoperi i Pirlo koji sve pokreće. Bilo kratkim dodavanjima do Pogbe (najboljeg mladog igrača u ovom trenutku), bilo dugim loptama do brzih bekova, Lichtsteinera i Evre (Asamoaha) ili visokog Llorenta (koji jedini parira u igri glavom Mandžukiću). U napadu je i Tevez, koji ove sezone zabija skoro svaku utakmicu. Na klupi čeka Morata, kojeg bi mnogi navijači Juventusa željeli vidjeti u prvoj postavi, no Allegri preferira (smotanog) Llorenta. Istina, Llorente nije igrač za Juventus, no njegova igra glavom daje dimenziju više Juventusovom napadu. Da je Tevez viši za 20 cm, Llorente ne bi bio u Juventusu, ali tako je kako je. Također, Morata je tip igrača dosta sličan Tevezu, stoga Allegri ne želi monotoniju u napadu. No možda se i predomisli. Ili, još bolje za Juventus, zamijeni Llorentea Mandžom.

No, otišao sam malo predaleko. To je to o napadu Stare dame. No, obrana? Talijanska obrana je uvijek bila poznata kao najbolja na svijetu, a trenutno nju većinski čini obrana Juventusa. Ova trojica su vrhunski stoperi uz, naravno, jedan ali. Taj ali se zove Leonardo Bonucci. Igrač koji me potpuno podsjeća na Davida Luiza. Vrhunski obrambeni igrači, koji nerijetko rade očajne pogreške. A u igri s 3 stopera, pogotovo kad si srednji stoper, ne možeš imati takve greške. To se trenutno ne osjeti rezultatski toliko jer Bonucci ispred sebe ima Pirla, koji može oduzeti loptu svakome i još pokrenuti novi napad. Ali kad se protivnički igrač nalazi nekih 10 metara udaljen od Pirla, a napada Bonuccija, tu zna nastati problem. Naime, Pirlo nikad nije mogao, a pogotovo ne može sad (35 godina) odraditi sprint i oduzeti loptu. Ako to još treba u LP, u 80. minuti protiv Barceone i sličnih klubova, to je gotova stvar. Juventus prima gol. To je rupa 3-5-2 sustava. Ti moraš imati 3 stopera klase Thiago Silva i zadnjeg veznog koji brzinom i znanjem oduzimanja lopte može pokriti eventualne greške stopera. Ovo bi mi sve bilo lakše objasniti uz jedan video, no što je tu je. Nadam se da ste shvatili.

Respekt: pivota, psellus, Losovius,

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.