Analiza

Iz Osijeka se vidi Europa

HNL; je li Ristovski najozbiljniji igrač?

BruceWayne | 03/2017

Još od početka milenija i dvoboja sa Rapidom iz Beča, Brondbyem, te ispadanjem od praške Slavije, navijače i prijatelji NK Osijeka sanjaju izlazak u Europu. U danima kada klub slavi 70. Rođendan,  a igrači na terenu u derbiju kola pobjeđuju Hajduk, a 2 kola prije na istom mjestu pružaju možda i najbolji otpor prvoplasiranoj Rijeci, taj san postaje java. Usprkos porazu u polufinalu Kupa Hrvatske na Rujevici od 2-1, iako šanse i dalje postoje, sasvim je izgledno tko će biti predstavnici Hrvatske u europskim natjecanjima iduće sezone.  Tu su činjenicu mogli promijeniti igrači Splita, ali poraz na Maksimiru gdje su primili tucet golova,  jasno su odredili kako će Rijeka, Dinamo, Osijek i Hajduk igrati Europu, prema današnjem poretku na tablici.
Veliki je to pomak od prošle, a pogotovo sezona prije kada je Osijek doslovno visio u prvoj ligi, ali nikada nije ispao, i pronašao je svoju sreću. Dokaz da je privatizacija najbolji ( i jedini) način funkcioniranja klubova u državama sa izrazito malim tržištem kao što je Hrvatska, Bijelo-plavi su svoju sreću dočekali sa L. Mesarošom, te Meštrovićem. Paralele bi se mogle povući sa riječkim slučajem, pogotovo ako svi planovi budu realizirani u dogledno vrijeme, a o tome je još prerano govoriti, barem dok ne „padne prva klapa“ na gradilištu novog stadiona, kampa i svega što treba i zaslužuje NK Osijek.

Kao i u svakoj privatizaciji, gdje je nešto vezano za Hrvatsku, bilo je skeptičnih misli, pa čak i onih komentara koji aludiraju kako će Mađari probati izvršiti nogometnu ekspanziju na Slavoniju te da će NK Osijek biti tek pomoćni klub Puskaš Akademije, gdje svoje interese ima i premijer Mađarske Viktor Orban. Jasno da takva tvrdnje su imale jako malo smisla, jer ulaganjem u klub koji ima tradiciju, navijače, te prije svega odličnu školu i bazen talenata, potreban je samo novac kako bi mogli konkurirati najboljima u zemlji i gledati prema Europi.
Na sreću svih prijatelja kluba, novi vlasnici su odmah riješili dugove, te u zasada pametnoj transfer politici, pojačali ekipu u skladu sa financijskim mogućnostima kluba. Prije svih, stalni član kluba postao je idol navijača Aljoša Vojnović, a za njegov značaj na terenu dovoljno je reći kako je u samo pola godine postao kapetan Dinama iz Bukurešta.  U tu zimu, klub je pojačao i Josip Knežević, kreativac koji se vratio u rodni klub nakon godina provedenih na istoku Europe. Ali, pravi posao je došao tek na ljeto dolaskom pravog golgetera, igrača koje je najteže pronaći na tržištu, a on je pronađen u obližnjoj Koprivnici. Ejupi, te njegov sunarodnjak Petrovikj, talentirani Barač te Gabrijel Boban su igrači zbog kojih Osijek se danas bori za Europu. Kako ne bi sve ostalo na igračima sa „strane“, povratak korjenima označio je dolazak Borne Barišića i Karla Lulića, dvojca koji je prerano napustio Gradski vrt u onoj suludoj transfer politici raznih uprava, gdje se prodavalo što se stiglo, a novac završavao ili za pokrivanje dugova, ili džepova trećih osoba.  Ali najveće pojačanje je svakako povratak redovnih plaća u klub, te igrači više neće morati misliti na financije, što dodatno olakšava ono za što su tu, a to je nogomet.

Trenutno treće mjesto, ili borba za Europu, je iznenadilo i one optimistične navijače,  jer sezona sa toliko novih igrača je obećavala sredinu tablice, ali što god relativno slabe konkurencije i jako dobrom ulaska u sezone, Osijek je danas tu gdje je. Velike zasluge u tome i Zoran Zekić, bivši igrač Osijeka, Kamen Ingrada, Dinama, danas trener bez kojeg ne bi bilo ovakvih rezultata, barem ne u prvoj sezoni. Zekić se pokazao kako je dugoročno rješenje za klub, barem prema vijestima iz kluba i odbijenoj ponudi iz Turske ove zime. 
Rezultati kluba su već prve sezone puno bolji nego što se očekivalo, ali to nije jedina stvar koja je vezana uz investicije nove uprave.  Uskoro kreće izgradnja novog kampa sa 12 terena, novi stadion kapaciteta 3,500 mjesta gdje će igrati prva momčad dok se ne izgradi novi stadion gdje je sada Gradski vrt.

Na upit što je s idejom o izgradnji nacionalnog stadiona u Osijeku Meštrović je kazao: Nama se jako žuri. Znate da je država spora i mislim da neće moći uhvatiti korak s nama. Mislim da idemo na klupski stadion.“- izjava predsjednika Meštrovića

Očito je da se HNS i uprava NK Osijeka nije uspjela dogovoriti o izgradnji zajedničkog stadiona što je i očekivano ozbirom na stanje u ovoj prvoj organizaciji. Uprava se odlučila na možda i skuplji projekt izgradnje novog stadiona kapaciteta 10 tisuća gledatelja, umjesto dosadašnjih skoro duplo više. Mnogi se pitaju hoće li ta brojka biti dovoljna ako klupski napredak bude i veći te zainteresiranost navijača prevali taj broj, pogotovo ako reprezentacija dođe u grad, jer 20 tisuća je i malo koliko bi navijača htjelo vidjeti reprezentaciju. Sličan je problem i sa dvoranom Gradski Vrt, kapaciteta 3,5 tisuće, a zadnji primjer to očito pokazuje kada je Osijek nije uvršten u gradove domaćine Eura 2018. u rukometu.

Uz teškim godinama koje su iza NK Osijeka, treba gledati prema naprijed sa puno optizma, kako u nogometnoj smislu, jer projekt nogometnog kluba nije samo vezan uz nogomet. Projekt „Pokrenimo grad“ uz moto Osijek za NK Osijek pružaju malo širu sliku u gradu gdje ne vladaju najlijepše činjenice u zadnje vrijeme, te je i samo „slikanje“ nogometnog kluba sa gradskog proračuna dobar početak, jer će se taj novac moći iskoristiti za nešto korisnije, a ne za saniranje dugove iz prošlih vremena. Građani i navijači polako staju uz svoj klub, što dokazuje preko 12000 klupskih članove, te skoro 40 tisuća ljudi na tribinama u utakmicama jeseni i zime na istrošenom stadionu bez osnovnih stvari je najbolji dokaz tome.

Nakon ipak uspješne privatizacije Rijeke, red je konačno došao i na Osijek, a za sada se to čini kao pun pogodak, te se čini da uz sve probleme sa birokracijom i sporošću države, klub ide naprijed prema zacrtanim ciljevima. Prije par godina, bilo je gotovo nemoguće zamisliti kako će klub koji prodaje svoje najperspektivnije igrače da plati režije biti opet dio europskih natjecanja, ali to je sada stvarnost, i konačno ovaj dio Hrvatske će moći malo uživati, barem u nogometu….

Članovi Tribine će ovo proljeće biti više upućeni u događanja iz Osijeka, za početak sa ovim tekstom.. – BruceWayne, 6.3.17. 16:52, 0 0 0

Napokon jedna dobra analiza koja se ne odnosi na Dinamo, Rijeku i Hajduk. Svaka čast! – ktm686, 7.3.17. 13:41, 1 0 0

Biti će ih još, sa terena i malo izvan njega. @johnny radi odličan posao što se tiče Rijeke, ja ću se potruditi biti barem upola takav. 🙂 – BruceWayne, 7.3.17. 14:10, 0 0 0

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.