Analiza

Deja vu

Hajduk ipak bez Europske lige; zašto su odigrali utakmicu bez igre?

TorcaML1967 | 08/2015

Hajduk je katastrofalnom igrom na Poljudu ispao iz Europe. Liberec je i u uzvratu slavio s 1:0 i prošao u Europa ligu. Bila je to utakmica koja je uvelike podsjećala na onu prije tocno godinu dana, ovaj put s bitno slabijim protivnikom u glavnoj ulozi. Od samog početka nesto se cudno osjećalo u zraku. Prije nego sto su momčadi istrcale na travnjak, moglo se primjetit kako stadion nije onako raspjevan kao u prošlim utakmicama. Ukocenost navijača umornih od cjelodnevnog slavlja vec unaprijed upisane pobjedeu kombinaciji s sporom pjesmom Marijana Bana vec prije samog početka dali su naslutiti kakva ce to biti utakmica.

Slaganje momčadi u “hodu” uzelo danak 

Medutim, nitko se nije nadao da ce momčad Damira Burića napraviti jedinu stvar koju u ovoj utakmici nije smjela- podleci pritisku. Vise se nije moglo ni očekivati od nositelja igre koja u nekim uredenim klubovima jos uvijek igraju Topolino kupove prec roditeljima i prijateljima iz škole.dokazanih kvaliteta koji su do prije nekoliko mjeseci rovali drugoligaske travnjake i onih najstarijih upitne kvalitete. Ozbiljan klub ne moze svake sezone slagati novu momčad i očekivati rezultate. Lutanje u sportskoj politici postala je hajdukova svakodnevica, stoga budimo uvjereni da ovo nije kraj stalnim promjenama u igračkom kadru nego upravo- pocetak.

Trener početnik i (pre)mlada ekipa – harakiri kombinacija

Nemojmo se lagati, nije isto biti pomoćnik trenera i raditi sto ti se kaze, i biti glavni trener koji mora biti odgovoran za cijelu ekipu i stručni stožer. Damir Burić – Šolta nesumnjivo zna mnogo o nogometu, ali na ovoj utakmici isplivale su sve slabosti njega kao trenera. Iskusan trener  unaprijed zna prepoznati stanje svoje ekipe i na temelju toga bira igrače koji mogu podnesti teret ovakvih utakmica. Uvodenje hladnog i koncentriranog Biliya umjesto rastresenih Milovica i Nizica, ostavljanje odlicnih Juranovica i Malokua u sastavu umjesto nezrelih Tudora i Balica, uvođenje neskompromisnog Maglice umjesto fizički nespremnog Ohanze čine se kao bolja opcija. Također trener mora na poluvremenu znati ” protresti” ekipu sto na ovoj utakmici nije bio slučaj . Da se razumijemo, ziheraski pristup koji provodi od samog početka ovo podneblje ne trpi. 

Dalmatinski mentalitet

Bilo bi zanimljivo istražiti postoji li jos koji klub koji je rasprodao svoj stadion za uzvratnu utakmicu prije početka prve utakmice- odgovori je vjerojatno ne. Tesko je ljudima iz unutrašnjosti obijasniti kako se osjećaju njihovi prijatelji s mora. Ako cijele dane ne mislis na nista drugo osim na Hajduk i pobjedu protiv Slovana onda je to problem. Nekima je to simpatično, ali to zapravo nije tako. Puno puta se pokazalo kako je Torcidau nekim situacijama kamen oko vrata Hajduku iako se to javno ne smije priznati. Pred publikom koja stalno pada iz euforije u depresiju, kojoj je dovoljan samo jedan dobar potez da podivlja od sreće, a kasnije samo jedna greska da huce i zvizdi ponekad je nije nikome lako igrati. Previse za ovaj u svakom smislu baby- Hajduk koji se namjerio na jednu iskusnu, fizički i trkački jaku ekipu, i sto je najvažnije- pozitivno bezobraznu.

Bitno je naglasiti kako se nista strasno nije dogodilo. Hajduk nece propasti zato sto se nije plasirao u Europsku ligu niti bi plasmanom postao konkurentan u domaćem prvenstvu. Ostaje gorak okus jedino zbog toga sto se izvukao bitno lakši protivnik nego sto je to bio slučaj proteklih godina.Treba nastaviti kontinuirano raditi i držati ekipu na okupu sto je ipak bitnije od pojedinačnih bljeskova kvalitete neozbiljnih pubertetlija svakih nekoliko utakmica.

Respekt: draxy, mrkino, bokivt, AntonioBuby,

Slažem se: Fuki73,

Ne slažem se: kvarner9, AntonioBuby,

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.