Analiza

Čačić pronašao plan B!

Je li pobjeda protiv Izraela riješila neke Čačićeve dileme?

NS-Corner | 24.03.

Prvo poluvrijeme i Čačićev 3-5-2 sustav igre

SLIKA (3-5-2: napad): http://prntscr.com/aj5u
U utakmici je izbornik prezentirao „revolucionaran“ sustav igre 3-5-2 koji je zadnjih dana izazvao polemiku među nogometnim pukom. Ovakvim sustavom je Čačić uspio riješiti probleme lijevoga beka koji je rak rana Hrvatske nogometne reprezentacije. Zadnja linija je bila sačinjena od dva tehnički limitirana stopera odličnih fizikalija (Vida, Lovren) između kojih je svoje mjesto zauzeo Vedran Ćorluka koju je sušta suprotnost njima. Ćorluka je zadužen za započinjanje napada i svojevrsni playmaker u začetku napada. Tehničkim sposobnostima i visokom nogometnom inteligencijom ovo je njegovo savršeno mjesto jer ne ostaje previše otkriven gdje dolaze njegovi fizički deficiti, a kao što je vidljivo kod velikih ekipa kada se zadnji vezni spusti među stopere u izgradnji da vodi napad, Hrvatskoj zbog Ćorlukine tehnike to nije potrebno jer je u stanju odigrati tu ulogu. Petorku u vezi su činili dva bočna i tri vezna. Ova trojka je bila sačinjena od Badelja kao korektora i još jednoga tehnički potkovanoga igrača za izgradnju napada te prednjega dvojaca Modrić – Brozović koji su bili spona između linija. Bokove su zauzeli Srna i Perišić. U napadu mjesta su zauzela dva napadača visokoga težišta i sličnih karakteristika Mandžukić i Kalinić.

Perišić kao bočni?
Ivan Perišić je po tko zna koji puta odigrao maestralnu partiju. Perišić je zasigurno igrač utakmice, na lijevome boku izluđivao je beka kojem je vjerojatno pri Perišićevom primanju lopte pada mrak na oči. Perišić ima izuzetne fizikalije, ima vrlo brza prva dva koraka te igra s obje noge. Cijeli ovaj ciklus se prometnuo kao vođa napadačkoga dijela reprezentacije te bio cijelo prvo poluvrijeme enigma za obranu Izraela. 
Mnogi su se pribojavali Perišićeve obrambene faze igre te da li će se on u defanzivi potrošiti pa ono što je donosio dosada u napadu u ovoj formaciji neće. Perišić je obrambeni dio također odradio maestralno, niti jedna akcija Izraela nije prošla po njegovoj strani, u par navrata je vrhunski defanzivno reagirao. Primjerice jednom je s 30m od svojih vratiju glavom proslijedio loptu vrataru gdje je pokazao iznimnu mirnoću za ofenzivca. On je igrač iznimnoga trkačkoga kapaciteta pa ovakva formacija je izvukla maksimum iz njegove igre u svim fazama igre. Odlično se nadopunjavao i razumjeo u ovoj formaciji s Vidom te je ova strana ostala neokrznuta prvo poluvrijeme.

Srna ili Vrsaljko?
Za razliku od Perišić, kapetan Srna je ima u par navrata velikih poteškoća u defanzivi protiv Izraelskih nogometaša. Sve Izraelske ideje i jedina prava prilika došla je nakon proboja ove strane. Srna je u par navrata osim gubljenja pozicije ispadao u 1v1 igri. U napadačkome dijelu vrlo dobro je koristio otvaranje velikoga koridora na boku prilikom igre na suprotnoj strani, pa je Hrvatska jednostavnim dijagonalama na Srnu dolazila u opasne pozicije. Srnin centar šut je bio vrlo dobar i par poluprilika je došlo nakon njegovih ubačaja i ulazak u prazan prostor na boku. Pred kraj poluvremena kapetan se povrijedio nažalost te je na njegovo mjesto ušao odlični Šime Vrsaljko. Vrsaljko će kasnije odigrati maestralno desnoga beka u 4-3-3, šteta što nije igrao u 3-5-2 gdje bi vjerojatno velik dio defanzivnih problema na desnom boku neutralizirao.

Mogu li Mandžukić i Kalinić igrati zajedno te da li je bolja kombinacija s Kramarićem?
Danas su pokazali da mogu igrati skupa. Vrlo dobro su djelovali, nudili rješenja u prostor iza stopera, dobivali zračne duele te stvarali poprilične probleme stoperima. Premda u ovoj formaciji kao logično rješenje se nameće igranje Andreja Kramarića koji je drukčiji tip igrača od navedenoga dvojca. Kombinacijom Kramarić-Mandžukić dobila bi se veća efikasnost jer bi svoje fizičke nedostatke međusobno nadomještali, a zbog različitih predispozicija dobila bi se dimenzija više. Kramarić bi omogućio napadača tehnički jakoga i sposobnoga doprinositi kreaciji i očuvanju posjeda kao kvalitetno tehničko rješenje.

Drugo poluvrijeme: 4-4-1-1 i 4-3-3
SLIKA (4-4-1-1): http://prntscr.com/aj5w8q
U drugi dio Hrvatska je ušla s 4-4-1-1 sustavom igre. Kalinić je stao umjesto Subašića na vrata, Schifo je zamijenio Ćorluku na stoperu te Vida preselio na lijevoga beka, dok se Vrsaljko spustio na beka. Vezni red sačinjavali su bočni vezni Perišić-Brozović, a srce terena pokrivali Badelj i Modrić. Povučeniju ulogu druge špice, napadačkoga veznoga ovisno o interpretacije je imao Kalinić dok je Mandžukić ležao na zadnjoj liniji. U ovoj formaciji skoro ništa se nije vidjelo niti je jasno. Ova formacija je služila kao prijelazna formacija iz koje se kroz par izmjena Hrvatska vratila tipičnoj formaciji. Zamjenama Halilović (Badelj) i Kovačić (N.Kalinić) Hrvatska u 57.minuti prelazi u 4-3-3. 
SLIKA (4-3-3) http://prntscr.com/aj5xkp
Vidljivo je bilo spuštanje u nižu brzinu u drugome dijelu te posebice kada se izmjenama razbije tempo Hrvatska je ostala u praznome hodu dobar dio poluvremena. U drugome dijelu prve izrađene prilike dolaze Kovačićevim otpuštanjem ručne gdje se razigrao i u par navrat vrlo dobro razigrao. Domagoj Antolić je sredinom drugoga poluvremena ušao umjesto Modrića te upisao svoj prvi nastup. Tandem prednjih veznih Kovačić-Brozović je najbolji tranzicijskih veznih Hrvatske. Protiv jačih ekipa ukoliko bi se Hrvatska željela osloniti na tranziciju to bi moralo rezultirati izostavljanjem Rakitića ili Modrića, posebice Rakitić je slab u tranziciji. U jednome navratu pred kraj susreta Hrvatska je povukla kontru preko ovoga dvojca Kovačić-Brozović gdje je Kovačić na kraju akcije završio ispred golmana, ali je promašio. Kovačić posebice je nezgodan kada povuče polukontru sa svoje polovice okomito na protivnički gol gdje je u slalomu na razrijeđenu obranu nezaustavljiv.

Kakav je bio debi Domagoja Antolića?
Domagoj Antolić odradio je unatoč medijskoj hajki solidan debi gdje je u skladu sa svojim mogućnostima odigrao vrlo dobru utakmicu. Posebice se istaknu vrlo dobrim defanzivnim pozicioniranjem te jednom kako bi se reklo školskom destrukcijom na protivničkoj polovici. Iako je često osporavan, danas je odigrao korektno i sigurno nema razloga da se išta spočita momku koji je odradio sve svoje obveze i vrlo dobro pozicijski držao svoje mjesto. 

Može li Schifo biti kvalitetna zamjena?
U moru komentara hrvatski puk se doticao i Gordona Scildenfelda kojem se osporava nedostatak brzine i odmah otpisuje kao mogućega stopera. Džabe sva brzina svijeta stoperima, ako nemaju zrno soli u glavi. Schifo je pokazao još jednom da je spreman biti adekvatna solucija i može uvijek uskočiti na stopera bez da se primijeti izostanak jednoga iz zadnje linije. Vrlo je smiren i pametan kada ima loptu u nogama. Obrambene situacije rješava vrlo pametno, često radi diskretnu destrukciju, pod ovim terminom mislim na prekršaje s namjerom, ali ih čini na način da sudac ne vidi namjeru i osnovu za opomenu. 

Vida kao lijevi bek?
Lijevi bek je dugogodišnja rak rana Hrvatske. Nakon Bilića i Kovača i Čačić je odlučio probati dešnjaka. Vida je defanzivno bez poteškoća odradio posao, a prema naprijed je veliko ništa. Ovo rješenje se čini suvislim protiv ekipa jačih od Hrvatske u kojoj je primaran cilj zatvaranje prilaza Subašiću. Moguće da je Čačić planirao koristiti Vrsaljka kao lijevoga beka, ali je zbog ozlijede Srne bi prisiljen koristiti Vrsaljka na desnome beku, pa je Vida kao posljedica ovog razvoja u ovoj utakmici završio na lijevome beku.

ZAKLJUČAK:  U ovoj utakmici vidjeli smo formaciju koja bi mogla biti idealna za slabije protivnike gdje bi protivnička obrana s četvorkom odostraga ostala na preširokom prostoru za pokrivati jer je s četiri igraća nemoguće pokrivati cijelu širinu travnjaka na kojoj vrebaju četvorica.Problemi su vezani uz defanzivne prekide. Tri velike prilike Izraela došle su nakon prekida. Dvije su bile nakon kornera gdje je tragično da lopta padne u 16m i onda u velikoj koncentraciji igrača je takvu loptu gotovo nemogućeočistiti. Igrači su previše okupirani markiranjem čovjeka tako da nitko su rijetki usredotočeni na loptu, trebalo bi razmisliti o zonalnom sustavu markiranja prekida jer imamo jake skakače, posebice početnih gdje je 6 igrača vrhunskih u igri glavom, a cijela ekipa izuzev Modrića odlična u skok igri. Jedna prilika je došla iz slobodnoga udarca koji je odigran krajem živog zida što je štos za limače. Kornere izbornik može ispravit, dok ovaj drugi problem u vezi prekida može samo upozoriti i nadati se. Hrvatskoj ostaje nakon utakmice otvorene dvije rak rane (lijevi bek, desno krilo). Haliloviće je imao u utakmici blijeskova, ali vidljiva je fizička inferiornost gdje treba poraditi na duel igri te je najveći problem dječačka zaigranost posebice na svojih 30m kada krene u dribling te loša procjena kada treba koristiti prodor koji mu je dobar. Alen Haliloviće je zasigurno ogroman talent, ali zasada nije adekvatna solucija za poziciju desnoga krila gdje ćemo ukoliko planiramo igrati tipičnih 4-2-3-1 na EP morati pronaći adekvatnu soluciju.

Respekt: draxy,

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.