Analiza

Bolje će biti, ali za prvaka ne!

Može li sljedeća sezona biti Hajdukova?

pravi | 26.05.

Joan Carillo je zanimljivi Španjolac koji je u Hajduk donio još zanimljiviju igru. Osobno sam očekivao katalonsku igru s puno paseva i atrakcije. A dobio sam i više nego što sam tražio.
Carillo svoju igru temelji najprije na dobroj obrani. Specifične ofsajd zamke kod svakog protivničkog napada traže od obrambene četvorke maksimalnu koncentraciju i uigranost. Hajduk je golove i primao kao plod neuspjelih ofsajd zamki, no ako se to na ljeto dobro uigra, neće biti problema. Evidentno je da Memolla i Kvesić nisu igrači za Hajduk unatoč ponekim Memollinim bljeskovima. U B momčadi mladi Mario Lovre Vojković igra zapaženo, pa bi mu trebalo dati šansu. Također, na posudbi u Dugopolju je Ante Vrljičak. Trebalo bi najprije pogledati te dečke, a tek onda tražiti pojačanja. Na desnom beku čekamo oporavak Juranovića, novoga Šehića i “staroga” Bašića. Naime, momka je svojedobno tražio Liverpool, a sad nikako da proigra. Na ljetnim pripremama trebalo bi presjeći je li on igrač za Hajduk ili nije.
Nakon što zadnja linija uspješno obavi svoj dio posla, red je na veznom redu. Nakon početnih pokušaja sa Savvasom kao zadnjim veznim (jer ima bolju tehniku nego Jefferson), Carillo je ipak uvidio da je Jeff puno bolji u destrukciji igri. Također, vidi se znatan napredak kod Brazilca u točnosti dodavanja. I s 28 godina može se učiti tehnika! S druge strane, Savvas nije pokazao da je zaslužio mjesto dokapetana. Usprkos ponekim dobrim dugim loptama i dijagonalama za mijenjanje strana, nije uvjerio da mu treba otkupiti ugovor. Možda bi Frane Vojković (5 golova i 5 asistencija) iz B momčadi bio sretnije rješenje. Hamza Barry je jedan iznimno talentiran igrač izvanrednih tehničkih sposobnosti. Ima odličan i defenzivan i ofenzivan pregled igre. No, veliki mu je problem nedostatak kontinuiteta. Zbog toga stoji veliki upitnik iznad 500.000 eura koliko Hajduk treba isplatiti za njegov prelazak. Toma Bašić ima potencijala za modernog veznog igrača, tzv. box-to-box (npr. Pogba). No, kao i Hamza, nakon što u jednoj utakmici bude najbolji (Osijek, 2 gola i 2 asistencije), u sljedećoj igra sasvim neprimjetno (Rijeka). Nakon duže ozljede Zvonimir Kožulj polako se vraća i tek će se na ljeto vidjeti može li igrati kao pod Pušnikom. Naime, po mnogim kritičarima upravo je on uz Futacsa bio najbolji igrač bilih protekle tužne jeseni. Ispred terceta igra Nikola Vlašić. U jednoj sam analizi na početku ove polusezone rekao da bi po svim izgledima ovo trebalo biti proljeće malog dijamanta. Naime, španjolska igra i centralna pozicija iza napadača je kao stvorena za Hajdukovu osmicu. Osobito se pokazao dobar u izlasku u kontru, što je Carillovo moćno oružje. Mislim da bi za Vlašića bilo najbolje kad bi ostao još jednu sezonu jer ako mu se forma nastavi dizati mogao bi ostvariti veliki milijunski transfer. No, sama igra vezne linije je jako zanimljiva. Već sam spomenuo kontre koje su brze i ubojite kao nikad prije. Carillo je uspio ugraditi u svoje dečke taj brzi izlazak uz što manje dodira. Stoga je Hajduk odigrao dobre utakmice i protiv jakih momčadi (remi s Rijekom i pobjeda nad Dinamom). Ali, i kada treba držati posjed Hajduk zna što treba raditi. Lopta ide brzo s jedne strane na drugu, kroz sredinu, po podu i po zraku. Naravno, to nisu Barcelonini igrači, stoga bude i dosta netočnih dodavanja, što usporava igru. Problem je kad se igra uspori i lopta ide sporo od igrača do igrača. To je najbolje iskoristila Rijeka u zadnjoj utakmici jer momčad s Kvarnera ionako igra agresivan nogomet s presingom. U tome je Kek nadmudrio Carilla i odnio pobjedu u važnoj utakmici koja je mogla utjecati na prvaka Hrvatske.
I na kraju, Hajdukovo najjače oružje – napad. Futacs (19 golova, 4 asistencije), Erceg (13 golova, 10 asistencija), Ohandza (11 golova, 6 asistencija), Said (9 golova, 6 asistencija). Brojke su impresivne, a dojam još bolji. Dok je Hajduk prošle godine oskudijevao s napadačima zbog ozljede Ohandze, sada ima 4 vrhunska napadača. Nažalost, u napadu ima mjesta za samo dvojicu. Moguće je da će se netko od njih prodati na ljeto. To bi bilo dobro za Hajduk jer napadače imaju i u B momčadi: Ivan Prtajin (11 golova) i Deni Jurić (14 golova). A novac od transfera bi dobro došao.
Sve u svemu, Hajduk ima trenera s vizijom igre. Jučer je izašla vijest da je Carillo produžio ugovor. Rijeka i Kek su najbolji primjer kako se trenerski kontinuitet isplati. Uvjerili smo se da je Joan Carillo dobar trener, sada ga treba pustiti da radi i oprostiti mu i poraze kojih će biti. Neki već prognoziraju da će Hajduk konačno osvojiti prvenstvo iduće godine. To ovisi o tri stvari:
1) Transferi – kako će Hajduk kupovati i kako će prodavati. Sada se zna da su potrebni bekovi i vezni igrač koji će diktirati tempo. Jedan napadač se može prodati (Futacs nipošto), no što ako odu Nižić ili Vlašić? Ima li prave zamjene za njih?
2) Dinamo – u sljedećoj sezoni će gorjeti za vraćanjem naslova, no hoće li u tome uspjeti? Modrima treba jako dobar prelazni rok da bi razmišljali o naslovu prvaka.
3) Rijeka – već se dosta pričalo o tome kako Rijeka mora proširiti kadar za iduće prvenstvo, a osobito ako uđu u Europu. Pitanje je kako će se Rijeka snaći u ritmu srijeda-nedjelja i može li tada prosuti dovoljno bodova za Hajduk.
Dosta toga ćemo znati već u rujnu kad završi prijelazni rok, pa bi tada prognoza za prvaka mogla biti točnija. Do tada, prednost dajem Rijeci.

Respekt: c0bra, sthagon, Franko14, crosby87, ipsi13, Losovius,

Slažem se: ipsi13,

Ne slažem se: dance,

Baš dobra analiza. Još bi mi bilo bolje da si dao neki sud koji igrač i kako može napredovati te koji je potencijal ekipe ako bi se napravio koji od poteza… – Losovius, 26.5.17. 16:03, 0 0 0

Hvala, Los. Da, to sam malo skratio da bih više napisao o samoj igri. Možda to napišem najesen kada se kadar oblikuje. – pravi, 26.5.17. 17:13, 0 0 0

Dobra analiza, ali si zaboravio 2 pozicije. Na golmanu Hajduk ima Dantea Stipicu, koji je odradio iznenađujuće dobro proljeće, što je zasigurno i zasluga jedinog trenara golmana u HNL-u koji ima UEFA A licencu Tihomira Bulata. Mladi Grbić i Letica – ipsi13, 26.5.17. 20:53, 0 0 0

pokazuju ogroman poetncijal i dolaze kao nasljednici Subašića i Kalinića, pogotovo Letica koji sa svojih 201cm i 20 god. ima šansu nastaviti Hajdukova tradiciju vratara. Od stopera su na rapolaganju Nižić, Terzijev, Ismajli, Bosančić i Čosić koji ide – ipsi13, 26.5.17. 20:57, 0 0 0

U pravu si, trebao sam i golmane komentirati. Stopere nisam spominjao jer držim da sa njima nema problema, iako bi bilo dobro da sam ih pohvalio… – pravi, 27.5.17. 9:23, 0 0 0

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.