Analiza

Apetiti rastu

Je li dolaskom Gavranovića Rijeka obavezna jurnuti na naslov prvaka?

johnny08 | 20.01.

Na dva boda prednosti pred Rijekom je Dinamo krenuo na (pre)dugu zimsku stanku, te se može steći dojam kako dugo vremena već neki klub nije došao, barem rezultatski, blizu Mamićevog orkestra za vjenčanja i sprovode. Naravno, Dinamo je još uvijek neupitni favorit za naslov, ne samo iz razloga što ima nedostižan budžet za ostatak HNL ekipe, već i iz razloga što je taj budžet upotrebljen na kvalitetan način, s kojim se privuklo nekoliko zanimljivih stranih igrača, dok se sustavno kupuje skoro sve što valja u pogledu mladih igrača na ovim prostorima. Ipak, Rijeka je i uz nekoliko remija previše, uspjela održati priključak s Dinamom i sada iz sjene prijeti Mamićevim beskrajnim ambicijama.

Naime, na Rujevici se počela paliti lampica nezadovoljstva među navijačima kada su klub napustili voljeni Brazilac Moises, dobro kotirajuće radilice Radošević i Jugović, dok je hrvatsko-sirijska sapunica pod radnim naslovom Anas, podijelila navijače Rijeke kao nikad do sada. U tom trenutku, uz vijesti kako Močinić, Lešković i Tomasov imaju strane ponude i kako je zapelo na dozvolama oko nove Kantride, javio se poznati hrvatski ‘optimizam’, pa su već počele uvrede na društvenim medijima u pravcu Miškovića. U manje od tjedan dana, interes talijanskih prvoligaša za Leškovićem i turskih za Tomasovom nije rezultirao formalnom ponudom, Rijeka je odbila Rubinovih 3,8M eura za Močinića, te je u dogovoru s igračem, njegova prodaja odgođena barem do sljedećeg prijelaznog roka (znakovito za priče da Mišković ne ide po naslov ovog trena). No, onda se dogodio ključan potez trojca Mišković-Juričić-Mance. Prvi je odlučio stati na kraj odlascima, te je budžet nešto malo prilagođen Kekovim potrebama i navijačkim prohtjevima, dok su Juričić i Mance vrijedno ‘zaronili’ u prijelazni rok. 

Na zimu se generalno ekipe popunjavaju i spremaju za novu sezonu; ipak Rijeka je u slučaju transfera ponešto atipična, jer Kek nema luksuz zadržavanja iste ekipe. Ovo je prvi puta da bi prijelazni rok mogao završiti povoljno po Keka, budući da je Rijeka vrlo dobro tržila. Moises, Jugović, te uskoro Sharbini su zamijenjeni Brezovcem, Kajevićem i Gavranovićem, te je vidljivo da je ljestvica podignuta barem za stepenicu više. Jackpot u vidu povratka Brezovca za Rijeku ima neizmjerno značenje, jer prekidi Varaždinca, su u prošlosti značili pola gola, dok se njegova motoričnost, dodatno izbrušena u jakoj Serie B, može vrlo jednostavno upariti s onom Močinića i Maleša kako bi Kek imao dodatno ojačanu sredinu (ne treba isključiti ni pokušaj otkupa ugovora Radoševića u kojeg vrijedi uložiti ozbiljniji novac s obzirom na njegove godine). Kajević (25) je all around veznjak koji će dobro doći Keku, dok je pomalo čudno na Rujevicu sletio njegov dojučerašnji kolega iz Zuricha, Gavranović.

Gavranović ne bi trebao biti Milevskiy, te s 26 godina ne predstavlja potrošenu igračku robu, dok smo se nekoliko puta mogli uvjeriti da je riječ o igraču kojem ne trebaju drugi igrači kako bi funkcionirao. S njime u napadu Kek ima bezbroj varijabli, jer Gavranović može igrati sve napadačke pozicije. Potez je vrlo logičan, jer Rijeci upravo nedostaju igrači koji na terenu čine razliku i koji svojim potezima donose bodove u malim utakmicama; no ostaje poslovna tajna koliko je Rijeka uložila u transfer, a koliko u ugovor Švicarca. Uz najave da dolazi još jedan krilni napadač, Kek se opet mora suočiti s povećanim apetitima. Jasno je da kad vrlo dobri stoperski trojac i ovako pokretna i čvrsta vezna linija, bude spojena s dvojcem Gavranović-Bezjak, da nema previše izlika za nedostatak rezultata (paradoksalno bekovi postaju najosjetljivija mjesta u ekipi, dok se donedavno na igrama dvojca Tomečak-Leovac bazirala gotovo cijela igra). Podsjetimo da Rijeka nije prvo mjesto izgubila u utakmicama protiv Dinama i Hajduka, već u onima protiv Belupa i Intera, te dovođenjem igrača Gavranovićevog profila, remiji u ogledima s takvim ekipama moraju prerasti u pobjede. 

Taktički, Kek neće izmišljati toplu vodu i za očekivati je da će Rijeka kroz derbije izgledati rad(t)nički, samo s ponešto izmijenjenim roosterom u napadu koji bi mogao omogućiti raznovrsnija proigravanja i tehnički potkovaniji završetak akcija. Ipak, u malim utakmicama rastu apetiti. Očekuje se puno više od jalove inicijative, očekuje se znalačko probijanje protivničkih bunkera i dahtanje za vrat Dinamu kojeg bi riječki prijelazni rok mogao potaknuti na novi shopping, budući da je Mišković bacio Mamiću rukavicu u lice. I dalje stojim pri tome da Dinamo ima jaču ekipu, no sumnjam da će Mamić skrštenih ruku sjediti dok Mišković dovodi igrača koji bi, barem po referencama, bio prvotimac i u Dinamu. Također, prednost Rijeke može biti i Miškovićev stav u kojem naslov prvaka ne postavlja kao imperativ, čime se dodatno olakšalo igračima koji moraju misliti samo na trening i svoje nastupe. Daleko od znatiželjnih očiju, na ugodnoj temperaturi Dubaija, Kek će razmišljati o taktici, dok će Maranza zaželiti pridošlicama dobrodošlicu na svoj način. Istovremeno, 4000km zračne udaljenosti u zimskoj Rijeci, Riječani se griju snovima o Kranjčaru koji je slobodan agent, dok se još jednom s nestrpljenjem čeka početak polusezone koja bi mogla biti povijesna za društvo iz grada na Rječini. 

Odlična analiza. na transfermarku piše kako je Rijeka kupila Gavranovića za 600K (to je i cifra koju je nekako spomenuo i Mišković). Što se plaće tiče, doista ne znam kako su to ispregovarali a da nisu išli barem do nekih 300K godišnje – Losovius, 20.1.16. 13:56, 0 0 0

Vjerujem da je 600K prava cifra…ne znam za plaću, ne znamo koliko Sharbini zarađuje, a on je otpisan (čeka se prava ponuda). Mislim da je većina njegove plaće namijenjena Gavranoviću, jer taj iznos nije bio malen… – johnny08, 20.1.16. 14:16, 0 0 0

Prati nas

©2022. Sva prava pridržana.